Aanleg duurzaam fietspad Staatsbosbeheer - Terrastab - Specialist in grondstabilisatie
TerraStab

Aanleg duurzaam fietspad Staatsbosbeheer

Voor de aanleg van een duurzaam fietspad in de provincie Drenthe, werd gezocht naar een materiaal waarbij er een natuurlijk uiterlijk zou ontstaan, maar toch een constructie met een onderhoudsarm termijn van 10 tot 20 jaar. Deze fietsroute wordt gebruikt door natuurbezoekers die een wandel- of fietsroute afleggen en onderweg langs vennetjes en het voormalige veengebied ‘Koelevaartsveen’. Voor opdrachtgever Staatsbosbeheer ligt de aanleg van zo’n duurzaam fietspad in het verlengde van de doelstelling: beter beschermen, meer beleven en duurzaam benutten.

Alternatieve aanpak

De traditionele realisatie van fietspaden, ook in natuurgebieden, wordt gedaan in de vorm van een asfaltverharding of betonverharding. Deze manier van werken kent de nodige voorbereidingen, zoals het slopen van de bestaande verharding, het afvoeren van de materialen, het ontgraven van de nieuwe werkruimte en het maken van een cunet voor het nieuw te maken product. Ook de aanvoer van nieuwe bouwmaterialen voor deze aanleg kent veel CO₂-uitstoot. De alternatieve aanpak van Terrastab wonnen we in 2013 de Veluwse Innovatieprijs in de categorie Industrie.

Duurzaam fietspad met 100% hergebruik

Een duurzaam fietspad van Terrastab is effectief als 3 onderdelen een verbetering opleveren ten opzichte van traditionele aanleg:

  • Verwijdering van oude producten
  • De aanleg met gebruik van nieuwe producten
  • Onderhoudsarm voor 10 tot 20 jaar

Deze 3 onderdelen komen overeen met de kenmerken van onze innovatieve aanleg van verhardingen. We verwijderen géén van de oude verhardingsmaterialen, garanderen 100% hergebruik en besparen zo op de aanschaf van nieuwe materialen en tijd. Nieuwe bouwmaterialen worden steeds schaarser. Daarom is het goed voor het milieu en de toekomst dat de beschikbare materialen niet afgevoerd hoeven te worden, maar 100% gebruikt kunnen worden als belangrijke bouwstof voor de nieuwe verharding. Door dit hergebruik krijgt de verharding de gebiedseigen uitstraling en kent het een rustig uiterlijk.

Onze toevoegingen en additieven zorgen voor een sterke constructie, bestand tegen belastingen van boven en druk van onder de verharding. Zo creëren we een duurzaam fietspad, zelfs ná de aanleg. De aanleg van een duurzaam fietspad werd er een persbericht op de nieuwssite Wijster.info gepubliceerd.

Opdrachtgever: Staatsbosbeheer

Projecten

Werkvloer Goldbeck Den Hoorn

Werkvloer Goldbeck Den Hoorn meer informatie

Dijkversteviging Yerseke Zeeland

Dijkversteviging Yerseke Zeeland meer informatie

Robuuste oplossing voor Enerco Amsterdam

Robuuste oplossing voor Enerco Amsterdam meer informatie

Innovatie in de aanleg van spoorwegen met de techniek van Terrastab

Innovatie in de aanleg van spoorwegen met de techniek van Terrastab meer informatie