Reconstructie bermverharding Rijnbandijk Opheusden | Terrastab
TerraStab

Reconstructie bermverharding Rijnbandijk Opheusden

Voor de gemeente Neder-Betuwe is Terrastab partner bij de reconstructie van de bermverharding op de Rijnbandijk. De asfaltweg op de smalle dijk wordt steeds intensiever bereden door zwaar verkeer. Dit verkeer zorgt voor veel schade in de berm en terugkerend onderhoud voor de gemeente.

Bermverharding van Terrastab

Met de bermverharding van Terrastab kunnen we de bestaande materialen in de berm hergebruiken als materiaal voor de nieuwe fundering. Door de speciaal ontwikkelde techniek grondstabilisatie, welke met onze speciale machine perfect toepasbaar is voor bermen, creëren we met bestaande materialen die door de jaren heen aan de berm zijn toegevoegd een nieuwe fundering. Door het bestaande materiaal op te waarderen met bindmiddelen en additieven en daarna goed te verdichten, komen de grasbetonblokken op een gebonden fundering te liggen. Door de stabilisatie in de holle ruimtes van de grasbetonblokken uit te laten harden, liggen de blokken voor jaren vast.

Interview met Gemeente Neder-Betuwe

‘Geen bermgaten meer vullen dankzij bermverharding van Terrastab’

Opdrachtgever:

Bert Rog, wegbeheerder Gemeente Neder-Betuwe

Voor de gemeente Neder-Betuwe heeft Terrastab de berm op de Rijbandijk gestabiliseerd en voorzien van grasbetontegels. De bermen waren voorzien van een halfverharding en zijn nu volledig gestabiliseerd.

De Rijbandijk is een doorgaande weg tussen Opheusden en Kesteren, twee dorpen binnen de gemeente. “Over deze dijk rijdt veel vrachtverkeer, de dijk is alleen vrij smal. Wanneer twee vrachtwagens elkaar passeren, moeten zij uitwijken naar de berm. Hierdoor ontstaan er gaten, die moesten we ongeveer drie keer per jaar vullen”, vertelt Bert Rog, wegbeheerder bij de gemeente Neder-Betuwe. “Deze omstandigheden waren erg gevaarlijk voor de vele fietsers die over de dijk komen.”

Grasbetontegels in de berm

In totaal heeft Terrastab ongeveer anderhalf kilometer aan grasbetontegels aangelegd. Voordat deze tegels gelegd konden worden, moest de berm eerst gestabiliseerd worden. Door dit op een innovatieve manier aan te pakken, hoefde er geen materiaal afgegraven te worden, een duurzame oplossing.

Rog legt uit: “De bestaande grond is gemengd met een bindmiddel, dat hard wordt. Vervolgens kunnen de grasbetontegels gelegd worden. Doordat er gras groeit tussen de tegels, krijgt de berm weer een groene uitstraling.”

Strakke planning

Het project had een strakke planning, het moest in één week gebeuren. Bert Rog: “We hadden geen mogelijkheden voor een omleiding, daarom hebben we besloten dat het in de week van de jaarmarkt moest gebeuren. Tijdens de jaarmarkt komt er toch geen verkeer over deze dijk.” Dit betekende dus druk op de ketel, maar dankzij de goede voorbereidingen van Terrastab kwam de planning geen enkele keer in gevaar.

Uitdaging

Naast de strakke planning, kreeg Terrastab nog een andere uitdaging voor de kiezen. “Tijdens het stabiliseren van de grond liep de machine vast op een stuk dijkverzwaring, deze verzwaring lag hoger dan normaal. De beitels van de machine liepen stuk, maar gelukkig hebben de jongens van Terrastab dit snel kunnen verhelpen. “Om de planning niet in gevaar te brengen, hebben ze iets langere dagen gemaakt”, vertelt Bert Rog.

Samenwerking Terrastab

“De samenwerking tussen alle partijen verliep goed, Terrastab is een professioneel bedrijf en levert kwaliteit. Ook het probleem met de dijkverzwaring hebben ze prima opgelost, door de goede voorbereiding kwam de planning niet in gevaar”, stelt Rog. De komende tijd zal Terrastab nog enkele keren te vinden zijn in Neder-Betuwe. “In maart beginnen ze met de stabilisatie van de berm van de Parallelweg-West in Opheusden en de komende jaren volgen er nog een drie andere grote projecten.”

“Ook de bewoners en bestuurders van de gemeente Neder-Betuwe zijn blij met deze oplossing, nu hoeven ze niet elke keer meer gaten te gaan vullen. Deze oplossing gaat de komende tien jaar wel mee”, besluit Bert Rog.

 

  • Waarom Terrastab
  • 100% hergebruik
  • CO₂-reductie
  • Bewezen techniek
  • Snelle bouwtijd
  • R&D in eigen beheer

100% hergebruik

Door een scala van additieven zijn wij in staat bijna alle grondsoorten te stabiliseren tot een constructieve waarde. In ons eigen laboratorium testen we monsters met verschillende samenstellingen tot de gewenste draagkracht is behaald. Met unieke toevoegingen kunnen we nagenoeg alle (bodem-)materialen gebruiken als basis voor een stabilisatie.

CO₂-reductie

Minder gebruik van primaire bouwstoffen, minder transportbewegingen en een snelle bouwtijd zorgen voor een CO₂-reductie. Met materiaal ter plaatse of van andere projecten creëren we nieuwe funderingen en verhardingen waardoor primaire bouwstoffen niet worden gebruikt. Door de behandeling ter plaatse en de snelheid van werken kunnen we een aanzienlijke hoeveelheid CO₂-uitstoot besparen.

Bewezen techniek

De afgelopen jaren hebben we gewerkt aan toonaangevende projecten in binnen- en buitenland. Met de kennis en mogelijkheden hoge druksterktes te creëren, het werken op hellingen van dijken of het realiseren van funderingen voor vliegvelden heeft Terrastab de techniek grondstabilisatie maximaal benut. Constructeurs en engineers zijn enthousiast over het opwaarderen van slecht draagkrachtige ondergronden voor nieuwe toepassingen.

Snelle bouwtijd

Doordat onze techniek geen afvoer en weinig aanvoer kent, kan er vaak snel gebruik gemaakt worden van onze constructie. Het afgraven, afvoeren en opnieuw aanvoeren en verwerken neemt vaak veel tijd in beslag bij civieltechnische bouwwerken. Met de techniek van Terrastab ervaart de omgeving minder overlast en komt de methode de planning van het project ten goede.

R&D in eigen beheer

Met een eigen laboratorium en de samenwerking TU-Delft zijn we in staat innovaties en pilots in de praktijk te brengen. Unieke bindmiddelen, ongeëvenaarde samenstellingen en verbluffende cijfers zijn het resultaat van een inventief team praktijkgerichte laboranten en uitvoerders. Terrastab ontwikkeld en investeert continu in betere werkprocessen, snellere bouwtijden, besparingen op bindmiddelen en slimmere technieken.

Meer weten? Vraag hier onze  brochure aan.Rechtstreekse download Via mail ontvangen